ERC-Junts per Premià va trobar la fórmula per solucionar el dilema que es plantejava ahir a Premià Notícies respecte al seu vot al pressupost municipal de 2016 i va optar per l'abstenció. D'aquesta manera, tot i insistir que els números que presentava a aprovació l'equip de govern no eren el ‘seu’ pressupost, aquesta abstenció, juntament amb els vots favorables dels grups de l'equip de govern i el del PP, van donar llum verda en el ple d'ahir al projecte del pressupost municipal 2016. Per la seva part, Coalició d'Esquerres, Ciutadans i Crida Premianenca van votar en contra.
En un parlament que va durar 25 minuts, el regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Méndez, va explicar la filosofia i els xifres d'un pressupost que s'enfila cap als 22 milions d'Euros. Méndez va fer especial esment en elements com les inversions –amb 3 milions d'Euros que es podrien ampliar depenent del romanent de tresoreria-, un apartat on figura el projecte de millora de l'enllumenat públic, el cobriment del pati d'una escola encara a concretar, la millora dels accessos a l'estació, noves actuacions en clavegueram i xarxa d'aigua potable o l'ampliació cementiri. Méndez també va parlar de l'atenció als serveis socials anunciant, entre d'altres coses, la creació d'un menjador social.
Feta l'exposició per part de l'equip de govern, va ser l'hora d'escoltar la resta de partits. El regidor popular, Joaquin Briones, mostrava el seu suport inequívoc al pressupost destaca la despesa en serveis socials i el projecte d'enllumenat públic.
Des de la Coalició d'Esquerres, en canvi, la postura era la contrària. El regidor Rafa Fernández deia que no estan d'acord ni en el fons ni en les formes. Insistia en la necessitat d'uns pressupostos redactats de manera més participativa indicant que haurien de ser les necessitats les que marquessin els pressupostos. Primer s'ha de fer el Pla d'Acció Municipal, va dir, i després el pressupost.
Després de Fernández era el torn de sentir les explicacions d'ERC i saber, finalment, què havien decidit. El regidor Pep Ripollès va començar parlant d'uns números molt similars als de l'any passat i insistint en que aquells no eren els seus pressupostos. Finalment, però, i després de destacar les seves aportacions i les propostes en matèria de serveis socials, ensenyament i cultura, Ripollès anunciava l'abstenció.
Des de Ciutadans, Josep Maria Cano anunciava que el seu grup no podia donar llum verda al projecte perquè anirien en contra del seu programa donant suport, va dir, a un ajuntament que no respecta la llei. En aquest sentit, Cano va parlar de partides que traspassen línies vermelles i que ratllarien la malversació de fons.
Marina Altés va ser l'encarregada de la defensa del posicionament de Crida Premianenca. Altés va criticar que haguessin disposat de poques setmanes per treballar els pressupostos adequadament i va anunciar el vot contrari a uns números que va qualificar de no participatius i mercantilistes.
En el torn de rèplica des del Govern, l'alcalde Miquel Buch va defensar que en aquesta ocasió el Pressupost s'aprovi abans que es defineixi el PAM pel canvi en la composició del ple. També va contestar a Cano per les seves acusacions respecte a estelades, bilingüisme i lleis.
I també va parlar David Gutiérrez. El portaveu socialista va agrair a Joaquin Briones i ERC el seu suport i va criticar a la Coalició d'Esquerres per votar en contra, va dir d'uns pressupostos que considera socials.
El pressupost, com hem dit, es va aprovar finalment amb els vots afirmatius de l'equip de govern i PP, l'abstenció d'ERC i els vots en contra de Coalició d'esquerres, Ciutadans i Crida. Encara en l’àmbit econòmic, es va aprovar el Calendari Fiscal de 2016, la Plantilla i els llocs de treball pel mateix període amb els vots a favor de l'equip de govern i PP, els contraris de Crida i Coalició d'Esquerres i les abstencions de Ciutadans i ERC. Els complements de productivitat dels treballadors municipals van tirar endavant amb els mateixos vots.
A banda del pressupost, les mocions van ser l'altre gran protagonista d'un ple que es va estendre fins a 2/4 d'1 de la matinada. Ciutadans en presentava dues, la primera per fer un seguiment de la resolució, precisament de les mocions. El tema va portar més discussió del que podria esperar inicialment. Escoltem Josep Maria Cano, David Gutierrez i Joan Ribet.
Tots van votar a favor, excepte Crida que es va abstenir.
L'altra moció que presentava ciutadans reclamava el deute de la Generalitat a l'ajuntament. Algunes aportacions d'altres forces van portar a Josep maria Cano a retirar la moció per reelaborar-la. No obstant això, va defensar el text i va comptar amb resposta per part de l'alcalde.
La discussió de la moció que presentaven conjuntament CiU, ERC i Crida de suport a la resolució del Parlament que inicia el camí cap a l'estat propi va viure un altre moment destacat quan els regidors de Ciutadans van marxar del ple per no participar en el debat. Escoltem de nou Josep Maria Cano.
La moció es va aprovar amb els vots contraris de PP, Coalició d'Esquerres, i PSC. La resta de mocions es va aprovar excepte la que presentava Crida en suport a la ILP per una nova llei d'ensenyament. Aquesta es va denegar amb els vots en contra de PP, Ciutadans i CiU; l'Abstenció del PSC i els vots favorables de Coalició d'Esquerres, Crida i ERC.
El ple, que va començar amb la lectura per part dels regidors del manifest en contra de la violència vers les dones, va aprovar també el nou contracte de l'enllumenat públic de Premià de Mar.
..