Crònica del ple ordinari de març de 2016
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
17 MARç 2016
  • Les mocions que es presentaven, un total de 10 inicialment, tot i que finalment se'n van retirar 3 i dues es van fusionar, van centrar un cop més la sessió ordinària del ple de Premià de Mar, la del mes de març. Abans, però, l'aprovació del nou contracte del servei de neteja va evidenciar que no totes els forces polítiques estaven d'acord al 100% amb el resultat del concurs, gestionat des de la Diputació, i que ha donat com a resultat que l'empresa Sece continuï prestant el servei i encarregant-se de la renovació del sistema d'enllumenat públic.  

    Subirà va agrair les aportacions fetes per ERC, PP i Crida. Des de la Coalició d'Esquerres, Elena Martín va dir que haurien preferit remunicipalitzar el servei i va expressar dubtes sobre el compliment dels compromisos per part de l'empresa.

    Des d'ERC, Pep Ripollès plantejava també dubtes sobre l'empresa Sece. Recordava el conflicte laboral amb un treballador de Premià de Mar i demanen control per part de l'Ajuntament.

    Josep Maria Cano, de Ciutadans, anunciava la seva abstenció i, com els anteriors, es mostrava crític amb l'empresa que ha guanyat el concurs.

    Pau Pañella, de Crida, va dir que trobaven a faltar que s'haguessin treballat  alternatives d'energies renovables i va deixar clar que no els agraden les externalitzacions i en especial amb aquesta empresa.

    Subirà va contestar les intervencions dient que l'Ajuntament exercirà control sobre la gestió de Sece amb un seguiment per part de personal municipal i va recordar que el concurs venia avalat per la Diputació. Perla seva part, l'alcalde Miquel Buch va recordar que ell personalment va aturar el concurs al final de l'anterior mandat per no hipotecar el següent govern.

    El punt es va aprovar amb els vots a favor de CiU, PSC -els grups del Govern-, PP i ERC, i les abstencions de Crida, Ciutadans i Coalició d'Esquerres.

    El ple va aprovar també l'extinció del contracte del quiosc de la plaça dels Països Catalans després de la defunció a finals de l'any passat del seu titular, José Luis Osório. En aquest punt, Elena Martín va tenir un record emocionat cap a Osório com a antic lluitador d'esquerres. També es va aprovar una modificació pressupostària per accions a les places de la sagrada Família i Ernest Lluch, amb les abstencions de Coalició d'Esquerres i Crida, i la declaració de Fires d'interès local a efectes, també amb abstenció de Crida Premianenca.

    Però van ser les mocions les que van ocupar la gran part del temps de la sessió, i de la discussió. PP i Ciutadans presentaven dues mocions amb continguts similars, demanant a la Generalitat la liquidació del deute amb l'ajuntament de Premià de Mar, en el cas de Ciutadans i recuperant una moció ja presentada el novembre, mentre que la del grup Popular parlava genèricament dels ajuntaments.

    Totes dues mocions es van rebutjar en considerar la resta de grups que, tot i que s'han de reclamar aquest diners, els textos obviaven el deute del govern central amb la Generalitat.

    ERC presentava una moció sobre les Incidències a Rodalies que demana el traspàs del servei a la Generalitat i recuperar el projecte del baixador de can Pou.

    La moció va prosperar amb únics vots en contra de Ciutadans i PP.

    La Coalició d'Esquerres presentava inicialment tres mocions, però dues d'elles es van retirar abans de discutir-les. La que es va tractar es fixava en la commemoració del Dia de la Dona i buscava, entre d'altres coses, que la justícia de gènere fos element fonamental en el funcionament de L'ajuntament.

    Perla seva part, Crida Premianenca portava a aprovació tres mocions, la primera d'elles, molt debatuda, demanava l'abolició de la monarquia i declarar el rei Felip VI persona non grata a la ciutat.

    Aquesta llibertat de vot va acabar aprovant la moció ja que els regidors del govern Jordi Tomàs i Esmeralda Calleja van votar a favor i la resta es va abstenir. Ciutadans, Socialistes i Populars hi van votar en contra.

    La segona moció de Crida tractava sobre la regeneració democràtica i per crear un codi ètic municipal que marqués limitació mandats i de sous dels càrrecs electes. També plantejava qüestions com que les candidatures no tinguessin crèdits bancaris, la no acumulació de càrrecs i la publicació de les agendes dels càrrecs. El govern va oferir deixar-la sobre la taula per buscar un text consensuat, però Crida va decidir mantenir la moció.

    Las moció no es va aprovar.

    La tercera moció de Crida, que demanava que es permetés el vot als ciutadans amb Nie (Número d'identificació d'Estrangers i que en el procés constituent pel nou estat s'inclogui que tots els ciutadans puguin votar a Catalunya, sí es va aprovar.

    La moció es va aprovar tot i els vots en contra de Ciutadans, Socialistes i PP.

    Encara quedava l'apartat de preguntes en el qual ERC-Junts per Premià demanava pel desgast que l'activitat de patis oberts Al Lio podia produir al pati de l'escola La Lió. La regidora d'Ensenyament, Esmeralda Calleja va explicar les mesures preses des de la regidoria per pal·liar possibles desperfectes, comprar material i coordinar neteges extraordinàries perquè els nens trobin l'escola neta quan ho tornen el dilluns al matí. Fira de l'ordre del dia, Crida Premianenca va fer una pregunta oral a la regidora d'atenció social, Imma Morales sobre el Centre Obert. Morales va dir que contestarien per escrit.

    Tornant a l'inici del ple, Rodrigo Andrade va prometre el càrrec de nou regidor pel grup municipal de Ciutadans en substitució de Sergio Sanz, actualment diputat al Parlament. 

    Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar 


^