Crònica del ple de juny de 2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
22 JUNY 2017
  • El Govern va aconseguir tirar endavant la reforma del POUM en l'àmbit de Can Sanpere. En el ple ordinari de juny, el punt es va aprovar amb els vots favorables dels partits que integren el Govern, CiU i PSC, i també del PP i de Ciutadans. Coalició d'Esquerres, Crida Premianencs i ERC hi van votar en sentit contrari. Abans i tot de les explicacions per part del tinent d'alcalde Antoni Subirà, i en una excepció de la normativa del ROM, va ser una representant de l'assemblea de Can Sanpere –un grup de membres de la qual seguia la sessió des del públic- qui va prendre la paraula per manifestar el posicionament del col·lectiu davant del què es passava a aprovació. Per l'assemblea es tractava de la constatació d'una mentida".

    Després de les explicacions sobre el punt i les seves explicacions per part del tinent d'alcalde d'Urbanisme, Antoni Subirà, els diferents grups van anunciar i explicar el sentit del seu vot. El primer en anunciar que votava a favor va ser el regidor popular Joaquim Briones.  Briones va dir que estava a favor de l'expropiació, però també de la reserva de l'edifici bufanda per poder fer-ne ús si el preu d'aquesta expropiació es dispara.  

    Posició radicalment contrària la de la Coalició d'Esquerres des de la qual el regidor Rafa Fernàndez va acusar el govern de trencar el consens inicial sobre el futur de la finca i d'obrir la porta a la construcció de pisos a l'espai. Fernández va advertir que a partir d'ara, el POUM que s'aprovava ja no era el text que la Coali va votar a favor el 2010.  

    Un dels grups que centraven l'interès pe saber quin seria el sentit del seu vot era el d'ERC que finalment, i segons va desvelar el portaveu Josep Maria Molins, va optar pel vot negatiu. Molins va dir que no podien deixar el tema en mans de la ‘bona voluntat política’ dels futurs governants de Premià de Mar i que s'ha de tenir en compte de manera global totes les pastilles urbanístiques que queden per desenvolupar a la ciutat.

    Precisament, el vot d'ERC va motivar la intervenció de David Gutiérrez. El portaveu socialista no va participar en la primera ronda d'intervencions – el punt en va tenir fins a 3- però sí que ho va fer en el segon, cosa que va provocar queixes per part de la Coali per no estar en la línia del que marca el reglament. Gutiérrez, en tot cas, va lamentar en la seva intervenció que ERC, amb el seu vot contrari, hagués sortit del consens que hi havia sobre el punt durant la negociació. Molins va contestar que el vot del grup municipal s'havia decidit en assemblea del partit.

    Gutiérrez va dir també que els partits que votaven en contra, en realitat volien que el punt tirés endavant, va dir, perquè saben que no hi havia alternativa, i va criticar el discurs de la Coalició d'Esquerres recordant-los que el seu vot favorable al POUM del 2010 - que el PSC va votar en contra- permetrà ara la construcció de 300 habitatges a les Hortes de Ponent.        
    Amb el vot negatiu d'ERC, les mirades se centraven en el posicionament de Ciutadans. La formació va optar pel vot afirmatiu, segons va explicar Josep Maria Cano, en què no se sap quin cost tindrà finalment l'expropiació i afrontar aquest pas sense la reserva de terreny era fer-ho sense paracaigudes.
    Sumant els vots dels que ja havien parlat, ja quedava clar que s'aprovaria la modificació del POUM. Encara faltava, però, escoltar Crida Premianenca. Andreu Mumbrú va insistir en el posicionament negatiu a la modificació del POUM adduint el resultat de la consulta, que en el procés s'hagués deixat fora l'assemblea i perquè, va dir encara creia en una gran Can Sanpere 100% pública.

    Amb els posicionaments dels grup ja coneguts, l'alcalde Miquel Buch va intervenir, en primer lloc per contestar el discurs de l'assemblea negant que hi hagués cap mentida i recordant l'acció que membres del col·lectiu van fer davant de casa seva el dia del desallotjament, una menció que va provocar que bona part dels membres de l'assemblea presents a la sala de plens l'abandonessin. Per l'alcalde només hi havia dues opcions en el futur de Can Sanpere: l'expropiació, prèvia modificació del POUM o una fàbrica.

    Després de , com dèiem, fins a 3 torns d'intervencions, el punt es va aprovar, recordem-ho amb els vots a favor de CIU, PSC, Ciutadans i PP i els contraris de Crida, Coalició d'Esquerres i ERC.

    Enllestit aquest punt, el protagonisme de la sessió va recaure en les mocions. Se'n presentaven fins a 7, però no totes van arribar a tractar-se. La moció que ERC i Crida presentaven per establir una regulació d'habitatges turístics va passar al mes de juliol per veure com evoluciona una proposta similar que impulsa el Consell Comarcal. Tampoc es va debatre la que portava el PP sobre la incorporació de Premià de Mar al ‘Sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere”. Si que es va debatre, votar i aprovar la que portaven Crida i Coalició d'esquerres sobre les possibles  afectacions de la urbanització del corredor de la Cisa sobre Premià de Mar en matèria d'aiguats. La moció demanava un informe específic de l'Agència Catalana de l'Aigua sobre aquesta qüestió.
    La moció es va aprovar amb les abstencions dels grups del govern i el vot en contra del PP.

    També es va aprovar, aquesta per assentiment, la moció de la Coalició d'Esquerres per reclamar a la Generalitat que pactés amb l'Estat l'arribada dels 400 MEUR pendents del trasllat de la Nacional II per projectes inclosos en el pacte de la Mobilitat Sostenible al Maresme. Una altra moció, aquesta presentada pel PSC a iniciativa de la UGT sobre le subcontractacions en l'administració pública es va aprovar amb l'abstenció de Ciutadans i el vot contrari del PP.

    I encara en l'apartat de les mocions va reaparèixer el debat sobre la modificació pressupostària aprovada en el ple de maig per a subvencions per llibres de text i material escolar i pel pacte per l'ensenyament de Premià de Mar. Dos temes diferents, tot i que agermanats, que presentaven conjuntament Crida, Coalició d'Esquerres i ERC. Els impulsors de les mocions demanaven que les condicions de les subvencions es clarifiquessin més davant dels dubtes que, asseguren, han aixecat entre centres i Ampas, i una major participació dels agents educatius i de l'oposició en l'elaboració del Pacte.
    Les mocions es van rebutjar amb els vots en contra del CiU, PSC, Ciutadans i PP.

    Destaquem abans d'acabar, un altre dels punts que portava el Govern com era l'ordenança que regula la ubicació dels clubs de Cànnabis a la ciutat.

    El ple, que va acabar a prop de 2/4 d'una de la matinada, va aprovar també la nova ordenança del cementiri, la modificació de diverses ordenances en matèria de preus públics en els àmbits d'atenció al ciutadà, promoció de la ciutat i alcaldia i els comptes de l'Organisme de Gestió Tributaria de la Diputació.  

    Crònica elaborada per Ràdio Premà de Mar 

^