En una sola sessió, ahir vam poder assistir a tres plens ben diferenciats tant per les temàtiques que es tractaven com pel to amb què es van tractar aquestes temàtiques. Que era una sessió ben especial ja es transmetia des de l'ordre del dia, amb dos punts de tant de calat com eren l'aprovació del pressupost municipal de 2018 i la renúncia de Miquel Buch com a alcalde de la ciutat després de 10 anys al capdavant del Govern. També la presència de públic, amb familiars, amics i companys de partit de Buch, però també d'altres alcaldes de la comarca i fins i tot del president del Consell Comarcal Miquel Àngel Martínez, donava rellevància a la sessió.
L'anunci dilluns de l'acord assolit entre el Govern i ERC per aprovar el pressupost de 2018 treia tot el misteri al punt perquè ja se sabia el final de la votació. Probablement per això, el debat dels números per l'any vinent va ser dels més breus que es recorden dels darrers anys. El regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Méndez, va presentar les xifres del pressupost. Així, parlant dels ingressos, va dir que comptàvem recaptar 26.400.000€ un xifra ajustada a la realitat, va dir, per evitar romanents de tresoreria al final de l'exercici, i uns diners que es dedicaran, segons va dir, en un 37.5% a personal, un 45% a prestació de serveis i subvencions, un 13% a noves inversions i un 4,5% a amortització del deute. Com ja havia fet en aquest mateix informatiu, Méndez va destacar les àrees de Medi ambient, amb la neteja inclosa, els Serveis Socials i Ensenyament com les àrees que reben una major atenció em el pressupost de 2018, i pel que fa a projectes més concrets, va parlar entre d'altres, del Pacte per l'educació, la neteja viària, mous enjardinaments de parcs públics, com la zona sud de la Salle, nou servei d'autobús intern, una partida pel Pla local d'habitatge i el pressupost participatiu, amb la inversió de 200.000€ per a les escoles públiques, com als més destacats. Pel que fa a les inversions, Méndez va parlar d'un total de 30 actuacions, entre les quals el desenvolupament del Pla de barris al barri Cotet, el trasllat de les dependències municipals a ca l'Escoda, la inversió a la plaça de la Sardana, o la reforma de Can Manent, amb una inversió total de més de quatre milions d'Euros.
Dèiem al principi que havíem vist tarannàs ben diferenciats al llarg de la sessió i el qualificatiu que mereixeria el to del debat del pressupost seria el de col·laboratiu, una característica que no es deixava veure en debats anteriors. Així, a banda de l'acord signat amb ERC, amb major o menor intensitat, la resta de grups, en les seves explicacions de vot, van agrair al govern la seva voluntat de negociació i van deixar la mà estesa. Així, el popular Joaquín Briones, com ja havia anunciat a Premià Notícies, va optar per l'abstenció.
Rafa Fernàndez, de la Coalició d'Esquerres, va agrair la possibilitat de debatre el pressupost durant aquest darrer mes, després de la retirada del pressupost de l'ordre del dia del ple de novembre per falta de suport. Fernández va explicar que havien presentat tota una bateria de propostes socials per poder donar suport al projecte, i que no s'havien recollit com haguessin volgut, entre elles, un increment significatiu en la partida de suport a les famílies.
Tot i el vot negatiu, Fernández va insistir que el govern els trobarà per parlar.
Des d'ERC va ser el regidor Pep Ripollès qui va prendre la paraula. Ripollès va explicar les bases de l'acord signat amb el Govern, destacant que han volgut implicar tots els grups municipals en Pacte per l'Educació, amb el desenvolupament del Mapa escolar, també per a debatre l'acció urbanística i per discutir el pressupost de 2019 des del gener. Ripollès, però, va acabar amb un advertiment a Govern.
El regidor de Ciutadans, Rodrigo Andrade, va fer una exposició de la filosofia i els punts que inclouria un pressupost elaborat des de la seva formació, al que es va mostrar més crítica amb el Govern. Andrade va dir que el seu grup veia fonamental la partida de suport de llibres que ara veuen en perill, i va demanar una partida per celebrar el 40è aniversari de la Constitució o la neutralitat política dels carrers. En canvi demanava que es deixin en suspens les pertinences a l'ANC, Omnium i AMI. Precisament, va dir, l'existència d'aquestes partides els portaven al vot contrari.
Marina Altés, de Crida Premianenca, va parlar d'un plantejament diferent en recerca d'una abstenció. Altés va explicar que per donar aquest vot havien demanat un gir dels pressupostos en clau social. Va reconèixer que s'havien inclòs propostes em aquest sentit i que s'havien incrementat les partides pertinents però que calia ser molt més ambiciosos. Per Crida, calen més recursos per donar més serveis i això implica repensar els impostos.
Precisament a això es va referir David Gutiérrez. El portaveu socialista va dir que Premià de Mar és una ciutat de renda mitja baixa i que, per tant, pujar la pressió fiscal podria ser un problema per molta gent. Pel que fa a les intervencions de l'oposició, Gutiérrez va diferenciar dos tipus de grups.
Va tancar el debat l'alcalde Miquel Buch, que va agrair el canvi de tarannà que havia apreciat en el debat dels pressupostos, un projecte que es va aprovar amb els vots a favor dels grups del Govern: CiU i PSC, i ERC, l'abstenció del PP i el vot contrari de la resta. Després d'aquest votació es van discutir i aprovar punts que depenen del pressupost com son la Plantilla i la relació de llocs de treball de l'ajuntament, l'organigrama municipal i la productivitat dels treballadors municipals pel proper any.
Fet això, i a petició de l'alcalde, es va alterar l'ordre del dia per fer passar el seu comiat abans de la discussió de les mocions. Va ser el moment més emotiu de la sessió, i molt probablement del que portem de mandat. Un Miquel Buch emocionat va prendre la paraula per balanç dels 10 anys que ha portat al capdavant de l'alcaldia de Premià de Mar. Buch va dir que marxava amb el cap ben alt i que donava aquest pas per convenciment i coherència. Va recordar la seva arribada després de la mort de Jaume Batlle i va assegurar que sempre va pensar en el bé del poble. En un extens capítol d'agraïments, Miquel Buch, que va arribar a ironitzar sobre els cabells que ha perdut en aquest periple, va deixar pel final l'agraïment a la ciutadania.
Al final del seu parlament, Miquel Buch va donar l'alternativa simbòlica a Miquel Àngel Méndez. Tot seguit, tots els portaveus municipals van adreçar paraules de comiat a Miquel Buch.
Acabada aquesta roda de parlaments, Miquel Buch va marxar entre aplaudiments de la sala de plens.
Però la sessió no havia acabat. Abans de passar a les mocions es va aprovar un conveni de col·laboració econòmica entre el Consell Comarcal del Maresme i l'Ajuntament de Premià de Mar per al desenvolupament de programes i serveis vinculats al fet migratori per a l'any 2018, i tot seguit es van discutir i votar les dues mocions que presentava l'ordre del dia. Va ser en aquesta darrera part de la sessió, amb dues mocions de temes de caire nacional al discussió de les quals va durar quasi tant com la dels pressupost, que el discurs va deixar enrere l'esperit col·laboratiu i afectuós dels punts anteriors per a tornar-se més agre. La mocions tenien plantejament directament enfrontats: la primera la presentava el grup municipal C's instava a l'ajuntament a defensar i promoure la neutralitat política de la institució en les eleccions autonòmiques i a evitar, deia l'ocupació de l'espai públic i dels edificis municipals amb missatges i símbols que promouen l'exclusió i a retirar-lo. També demanava revocar l'adhesió del municipi a l'AMI i a mostrar el seu compromís en la defensa de la Constitució Espanyola. Només Cs i PP van votar a favor. En canvi, la moció que presentaven PSC i CiU reclamant la posada en llibertat del vicepresident, els consellers i els membres de les associacions Òmnium Cultural i ANC, es va aprovar amb els únics vots en contra de PP i Ciutadans.
Crònica elaborada per Ràdio Premà de Mar